Actions speak louder than words

Afgelopen woensdag bezorgde een koerier tegen zessen nog een pakje. Een boek, naar bleek. De titel en naam van de auteur zeiden me niks. ‘Click’ van Bill Tancer. De tekst tussen titel en naam van de auteur ‘Unexpected Insights for Business and Life’ klonk veelbelovend, maar de omslag oogde nogal technisch. Bedrading? Een netwerk? Niet iets waar ik warm van wordt. Was dit een vergissing? Was dit pakje wel voor mij? Pas toen ik het boek nog eens ter hand nam en de subtitel ‘What Millions of People Are Doing Online and Why It Matters’ las, ging er vaag een bel rinkelen. Had ik niet onlangs iemand in lyrische bewoordingen een boek horen aanprijzen met de toevoeging “als onderzoeker moet je dat lezen?” Een paar minuten later was het duidelijk: het was een kado van Jos, onze systeembeheerder.

Omdat je een gegeven boek niet ongelezen in de kast mag zetten begon ik met enige reserve te lezen (‘dat kan toch niks voor mij zijn, zo’n technisch boek met waarschijnlijk hoofdzakelijk cijfermateriaal’). Vier dagen later kan ik het in de kast zetten. Gelezen. En gelouterd. Jos had gelijk. Voor onderzoekers zal dit boek van een collega-onderzoeker een feest der herkenning – en mogelijk inspiratie – zijn. Tancer beschrijft hoe een steeds sterker wordende online verbondenheid tussen (groepen) mensen leidt tot zichtbare veranderingen in onze dagelijkse leefwereld. Denk aan de dalende oplagen van kranten, aan het verdwijnen van winkels door de opkomst van online shopping, aan de muziek en filmindustrie die onder druk staan.

De opkomst van het internet en sociale netwerken op internet, zoals MySpace, Facebook en Twitter hebben de interactie tussen mensen veranderd. Mede daardoor verspreiden ideeën en nieuwe trends zich met ongekende snelheid. Toch hoeft wat er gebeurt niet onvoorspelbaar te zijn. In zijn eigen variant op ‘goed luisteren’ toont Tancer aan dat nieuwe ontwikkelingen voorspeld kunnen worden door het bestuderen van zoekgedrag op internet. Zijn motto  ‘actions speak louder than words’. Tsja…waarom komt me dat zo bekend voor?.

2 reacties op “Actions speak louder than words”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *