Koffie en geloof (2)

koffieplanDe verering van de sublieme koffie die bij Noordam & De Vries gemaakt wordt: daarover ging onze eerste ‘bureaublog’ van november 2008. Destijds ging het om een zaak die vooral de gemoederen binnenshuis leken bezig te houden. Op buitenstaanders kwam de rituele bereiding van de ochtendkoffie – bonen malen, water koken, gemalen koffie in filtertje, voorzichtig opschenken, wachten, laten wellen, eerste vocht opnieuw door het filter en dan met korte pauzes heel voorzichtig opnieuw opschenken – zorgzaam of ridicuul over; afhankelijk van het wel of niet delen van ons geloof in het belang van goede koffie. Geloofsgenoten zorgden dat besprekingen altijd rond koffietijd waren gepland. Ongelovigen deden onze pleidooien voor excellente koffie af als uitingen van ‘missionarissen van de koffiekerk’ waar zij geen boodschap aan hadden…time is money!. 

Nu, begin 2011, kunnen we vaststellen dat het geloof een grote vlucht heeft genomen. In de tussenliggende periode kregen de meest uiteenlopende aspecten van koffieteelt, handel, bereiding, genieting e.d. in media uitgebreide aandacht. Koffiemachines werden steeds luxer, filmsterren werden aan merken gekoppeld en in het straatbeeld van Nederland vlogen, ondanks de crisis, de Coffee Company’s, Starbucks’ – en andere kleine gourmet coffee verkopende individuele varianten daarop – als paddestoelen uit de grond.

Dat steeds grotere scharen zijn aangeraakt door het geloof, en de liefde voor goede koffie delen, voelt – na alle geschamper – toch een beetje als genoegdoening. Maar de ware overwinning kwam deze week. In het NRC Handelsblad van woensdag 12 januari stond op de achterpagina een artikel van Joël Broekaert.

In het artikel wordt door Jeroen Veldkamp (van de Dutch Coffee Promotion) een lans gebroken voor het gebruik van het ouderwetse schenkfilter om de Koffie der Koffies te maken. Daarvoor moet – hé, wat een ontdekking – koffie heel langzaam worden opgeschonken. In onze eerste blog waren we nog bescheiden en pretendeerden we er geen aanspraak op te maken. Maar in het licht van bovenstaande ontwikkelingen en het feit dat de koffie hier nog steeds van onomstreden topkwaliteit is, eisen we ‘m nu toch op; de titel…

Eén reactie op “Koffie en geloof (2)”

  1. R ter Shiphorst schreef:

    I am expecting to be able to taste this coffee, together with salt herring and onions in july.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *