Gewetensnood en meldpuntstress

Sinds enige dagen verkeer ik in ernstige gewetensnood. Moet ik nu wel of geen melding maken? Ze is MOE’er. Of moet ik zeggen, ze komt uit een MOE land? Moe is ze nooit. Ze werkt hier tegen betaling en heeft dus een baan. Een arbeidsplaats die ook door een Hollands Zeeuws meisje of een blond gekuifde polderjongen bezet had kunnen worden. Is hier sprake van overlast?

Aan de ene kant valt er genoeg op af te dingen. Ze is soms lastig: ziet voortdurend kansen die ik niet zag (“Eh…hoe bedoel je?”), werkt naar mijn smaak soms wel wat overdreven hard (“Rome is ook niet op een dag gebouwd hoor.”), wijst mij soms de weg, op fouten en foutjes en op een onvoldragen gedachtengang (“zeg…wie is hier eigenlijk de baas?”). En ja, de ergste grammaticale missers (als ‘ik schrokte me dood’ …“Pardon?”) zijn weliswaar verleden tijd, maar ze maakt – na tien jaar! – nog steeds fouten in voorzetsels (waardoor er sprake is van de ‘de boeket bloemen’ die aangeboden wordt) en heeft nog steeds moeite met het verschil tussen de g-klank en de h-klank (“kijk goed uit…er zit een groot verschil tussen goud en hout en de manier waarop de vorige paus ‘heilig’ uitsprak, zal nog lang in onze herinnering blijven”). Ze spreekt soms tijdens werktijd – als ze met haar ouders of kinderen telefoneert – opeens Roemeens. Lacht bovendien als ik er – na een bezoek aan de binnenstad en het aanhoren van de ‘muziek’ van haar landgenoten en de zoveelste melding van skimmen – voor pleit om het ijzeren gordijn maar weer te laten zakken.

Maar aan de ander kant is ze doorgaans opgeruimd (ook als daar geen aanwijsbare reden voor is) en onderzoekt, definieert, analyseert, rapporteert, telefoneert, Twittert, kwettert en medieert ze sociaal dat het een aard heeft (en verwacht dan ook nog dat ik dat ook doe). Maar is dat ‘lastig’ overlastig? Overlast in de zin des woords? En in een mate die een bezoek aan het meldpunt noodzakelijk maakt? Of zal ik – net zoals de leider van die partij van het meldpunt dat kennelijk ten aanzien van zijn Hongaarse vrouw  gedaan heeft –  ook grootmoedig zijn en accepteren dat de prijs van leven lijden is. Wat is wijsheid?

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *