D&B, H&V en Bloed Zweet & Tranen

Mag ik bij voorbaat om clementie vragen? Of minimaal om enige consideratie? Want echt, mocht het zo zijn dat ons werk de komende tijd afwijkt van de gedegen kwaliteit die u gewend bent, dan is dat niet mijn schuld. Daar kan ik echt niets aan doen. Het komt door de Donder & Bliksem.

Het begon allemaal rond de kerst in 2011. Toen walste de Donder & Bliksem geel en wit schuimend mijn leven in. De eerste slok was weergaloos; als een klap onweer bij heldere hemel, met daverend rommelende nasmaak en een vleugje ozon. Maar in de lente die volgde, bleek Donder & Bliksem opeens robijnrood, schuimloos en bitter als gal. Ik bekeek het flesje om te controleren of ik soms per ongeluk iets anders had open gemaakt, maar het was wel degelijk Donder & Bliksem.

‘Nee’, zeiden de mensen van brouwerij De Molen toen ik daarover mailde, ‘zo hoort dit biertje niet te smaken en zo hoort het er ook niet uit te zien’. Of ik wilde komen kijken hoe dit product werd gebrouwen? Welzeker wilde ik dat. En zo stonden wij (mijn vrouw ging mij) op een druilerige juniochtend in Bodegraven om de geboortegrond van dit edele vocht te bewonderen. Dachten we…want John Brus – die ons inwijdde in de geheimen achter het brouwsel – maakte al snel duidelijk dat de vele stookketels en vaten niet alleen voor Donder & Bliksem waren, maar ook voor andere biertjes, zoals ‘Hel & Verdoemenis’, ‘Hemel & Hel’, ‘Bommen & & Granaten’, ‘Heil & Zegen’, ‘Lood & Oud IJzer’, ‘Storm & Averij’, ‘Heen & Weer’, ‘Lusten & Lasten’, ‘Vlaams & Hollands’, ‘Bloed, Zweet & Tranen’, ‘Pek & Veren’, ‘Rijn & Veen’, ‘Kannen & Kruiken’, ‘Hamer & Sikkel’, ‘Hemel & Aarde’, ‘Steen & Been’, ‘Boer n Bier’, Jong & Onbedorven’, ‘Rook & Vuur’, ‘Rood & Ruig’, ‘Schots & Scheef’, om nog maar te zwijgen van de Tsarina Esra Reserva, de Rasputin, de Borefts Bock, de …, de… en de… 

Het kan aan de doordringende geur van mout en hop gelegen hebben, of misschien werd ik overweldigd door de alomtegenwoordigheid van zoveel speciale bieren, maar ik raakte de draad enigszins kwijt. Van de rondleiding herinner ik me weinig. Wel dat brouwers Menno Olivier en John nog steeds doorgaan met experimenteren en elke week weer een andere variant brouwen. Ook dat de hobby op ongekende internationale belangstelling mag rekenen en dat de brouwerij – dwars tegen de heersende economische recessie in – een omzetgroei boekt waar menig ondernemer van droomt. Het laatste dat ik me herinner is, dat ik met een schatkist vol flessen en flesjes in de auto op weg was naar Amsterdam. Het is daarom dat ik dit maar even vertel. Want het is niet uitgesloten dat onze rapporten de komende maanden wat anders van toon zijn, mogelijk wat vreemde wendingen krijgen, misschien wat geel en wit schuimend overkomen, met conclusies als klappen onweer bij heldere hemel en daverend rommelende aanbevelingen met een nasmaak van een vleugje ozon. U weet dan waarom. Ik kan er ook niks aan doen…het is de Donder & Bliksem, de Hel & Verdoemenis, of de Bloed Zweet & Tranen.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *